Пазарът на недвижими имоти по Черноморието, който доста се активизира по

...
Пазарът на недвижими имоти по Черноморието, който доста се активизира по
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия блокират пазара на имоти по морето

Пазарът на недвижими имоти по Черноморието, който много се засилва по време на ковид-пандемията, е пред неочаквано изпитание. Санкциите против Русия са направили продажбите на ваканционни жилища на съветски жители съвсем невъзможни.

През последните две-три години по Черноморието се осъществят главно покупко-продажби на вторичния пазар - руски граждани, закупили жилища по морето, започнаха да ги продават след обезценяването на рублата и неспособност да обслужват заемите в евро, показват брокери на imoti.net. Купувачите са главно българи, които желаят да вложат спестяванията си в недвижимости, вместо да ги държат без рента в банките.

След експлоадирането на войната в Украйна и последвалите наказания против Русия обаче имотните покупко-продажби са блокирани. Твърде бавно и комплицирано е изпращането на нужните документи на руските собственици, намерили покупател за парцела си, с което покупко-продажбите мъчно могат да бъдат готови.

Най-голям проблем създава изключването на съветските банки от системата за разплащане SWIFT. Това прави невероятно купувачите да създадат превод към съветска банка. В по-редки случаи съветски граждани имат сметка в българска банка, само че след глобите се оказва, че те могат да разполагат със средствата си, само че не и да получават входящи преводи. Т.е. не могат да получат пари от продажбата на парцела си. В същото време разплащането в брой за суми над 10 000 лева е законово нарушаване. Единственият вид към този момент остава разплащане към упълномощено от продавача лице. Като разследване от тези наказания една част от покупко-продажбите не се реализират и съветските жители не могат да продадат парцелите си макар, че ги оферират на атрактивни цени, споделят брокери.

Те показват и различен проблем. Руски притежатели на жилища във ваканционни комплекси у нас, които нямат желание да ги продават, срещат усложнения с заплащането на годишните такси за поддръжка поради блокираните банкови преводи. Това ще утежни стопанисването на тези комплекси, ще докара и до редуциране на личния състав за поддръжка.

ЦЕНИТЕ 

Трудно е да се правят прогнози по какъв начин ще се развие пазарът на ваканционни парцели отсега нататък. В същото време има огромен интерес към морски жилища в Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор, споделят брокери. Заради този засилен интерес през предходната година цените на ваканционните парцели по Черноморието се усилиха. Ако при започване на 2020 година можеше да се откри двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 000 евро, то от предходната година към този момент е мъчно да се открие такова жилище за по-малко от 45 000 евро.

Наред с българите като купувачи все по-често се срещат жители на Чехия, Словакия и Полша. Около 30% от покупко-продажбите по Черноморието през последната година са подписани с купувачи от тези три страни, показват от imoti.bg. 

От началото на пандемията се следи и друга наклонност - немски жители подписват едногодишни контракти за наем на ваканционни жилища. Все още е много слаб интересът от украински жители към ваканционните парцели. По-скоро те търсят жилища под наем в обитаеми места с учебни заведения и благоприятни условия за работа.

Средни цени на двустайни жилища по Черноморието

(към март 2022 г.)

обитаемо място            евро/кв.м.

гр. Банско                      650

к.к. Боровец                  860

к.к. Пампорово             620

к.к. Слънчев бряг         680

гр. Свети Влас               900

гр. Поморие                   920

гр. Созопол                   1000

к.к. Св. Св. Константин и Елена     1100

Източник  imoti.net
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР